GÜMÜŞ NEDİR?
Periyodik çizelgenin I B grubunda yer alan kimyasal bir elementtir. Çok eski dönemlerden beri bilinmesine karşın süs eşyası olarak altın ve bakırdan sonra kullanıldı. Tarihi buluntular gümüşü ilk kez Mısırlıların İÖ 3100′ de, Çinlilerin ve Perslerin İÖ 2500′ lerde kullandıklarını ortaya koymaktadır. Gene İÖ 1000 yılda Mısır’da para olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Parlak beyaz renkte altından daha sert, kolay işlenebilen tel ve levha haline getirilebilen sünek bir metaldir. Örneğin 1 gr gümüşten, 2000 m tel çekilebilir. Doğada iki kararlı izotopu vardır. Ag-107 (% 51,8) ve Ag-109 (% 48,2). Ayrıca yarılanma süresi 4,5 saniye (Ag-114) ve 40 gün arasında değişen (Ag-105), 14 kadar radyoaktif izotopu da vardır. Elektrik sistemde küp ve altıgen olarak kristallenir. Altından kolay, bakırdan zor oksitlenir. Oksijenden ve sudan etkilenmeyen oksitlenmesinin nedeni ozon ve havadaki kükürttür. Asitlere ve bazı organik maddelere karşı aşınmazsa da nitrik asit ve derişik sülfirik asitte erir.
GÜMÜŞ AYARI NEDİR ?
Gümüş, uluslararası bir ayar ölçüsüne sahiptir. Gümüş ayarları binlik sistem içerisinde tanımlanır ve en saf gümüşün değeri 1000 olarak kabul edilir. Ticari gümüş ise en az 999 saflıktadır. Yaygın olarak mücevher ve takı yapımında “Sterling Silver” olarak bilinen 925 ayar gümüş kullanılır.Gümüşün ayarı, altında olduğu gibi takı ya da eşyadaki gümüş oranını gösterir. Örneğin 800 ayar bir takıda, %80 gümüş, %20 bakır bulunur.
Gümüş metali çok yumuşak olduğundan, çoğunlukla diğer metallerle alaşımlar hâlinde kullanılır. Hem işlenişi kolaylaştırmak hem de sertliği arttırmak için ve yaygın olarak bakır ile karıştırılır. Ve altında olduğu gibi gümüşte de ayar, takıda ya da eşyada bulunan gümüş oranını gösterir.
Mücevher ve takı yapımında kullanılan gümüşün ayarı 925 ayardır. 925 ayar gümüş %92,5 gümüş ve %7,5 bakırdan oluşmaktadır. Çatal, kaşık gibi gümüşten yapılmış ev eşyalarının yapısında ise %90 gümüş ve %10 bakır bulunmaktadır. Mesela gümüşten üretilen paralar ise %90 gümüş, %10 bakır alaşımından oluşur.
Mücevher üretiminde, bazı Avrupa ülkelerinde uyulması gereken ayar 950 (1. ayar) ile 800 (2. ayar) arasında değişebilir. Bunun yanında çatal bıçak gibi ev eşyaları ile bazı madalyaların yapımında zaman zaman binde 750’ye kadar inilir. Ve içerisindeki bakır oranı % 50’yi geçmediği sürece bu alaşımların tümü beyazdır.
Gümüş ve silverplated arasındaki fark nedir ?
Metalleri, gümüş siyanürlü yunaklarda elektroliz yolundan gümüşle kaplama işlemi, gümüşleme diye de bilinir.Herhangi bir metalin gümüş ile örtülmüş biçimine silverplated denilmektedir yani gümüş kaplama.